Tavuk atıkları tarımda gübreye dönüştü

Tavuk atıkları tarımda gübreye dönüştü

Adana'daki kesimhanelerde ise günlük yüz binlerce kanatlı hayvan kesilerek Türkiye’nin çeşitli illerine gönderiliyor. Bu kesimhane atıkları yıllar önce tavuk ununda kullanılarak tekrardan tavuklara yedirilmiş ve ortaya ‘yamyam tavuk’ haberleri çıkmıştı. TAVUK SAKATATININ YEM OLARAK KULLANILMASI YASAKLANMIŞTI Tarım ve Orman Bakanlığı ise bu haberlerin ardından tavuk sakatatının yem olarak kullanılmasını yasaklayan kararı uygulamaya koydu. Adana’da Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Serin ise İsa Altınok ile birlikte bu atıkları tarım ürünlerinde kullanabilmek için sıvı amino asit gübresine dönüştürmeyi düşündü. KESİMHANE ATIKLARINI ALIP KİMYASAL İŞLEMLERLE SIVI AMİNO ASİT GÜBRESİ HALİNE GETİRDİLER Serin ve Altınok, kesimhane atıklarını alıp kimyasal işlemlerle sıvı amino asit gübresi haline getirdi ve deneme amaçlı kullanılan tarım ürünlerinde kullandı. ÜRÜNLERİ DONA KARŞI DİRENÇLİ YAPAN GÜBRE Sıvı amino asit gübresinin kullanıldığı ürünlerin hem verimi arttı hem de ürünler dona karşı daha dirençli oldu. Bunun üzerine ikili projeyi KOSGEB’e sundu ve Ar-Ge ve İnovasyon Projesi olarak hibe desteği aldı.


Haber Kaynağı : ÇEVRE HABER -
Telefon
WhatsApp